Néhány tipp azoknak, akik még a gumivásárlás kapcsán is napokig hezitálnak

Ne tévesszen meg a cím: nem gúnyolódni akarok, mert én is pontosan ilyen személyiség vagyok.

Nem nyúlok túl gyakran az autóhoz, de azért messze többször, mint az átlagos autótulajdonos, és ilyenkor mindig nagyon alaposan elgondolkodok azon, hogy mit cserélek ki az autómon, és mire.

Mind esztétikai, mint technikai szempontból is rengeteget változtathat a nyári gumi az autódon: ha ezzel nem értesz egyet, akkor nem is érdemes tovább olvasnod ezt az oldalt, mert láthatóan nem neked szól.

Ha viszont a gumiabroncs számodra nem csak egy kiegészítője az autódnak, akkor most megosztok veled néhány tippet azzal kapcsolatban, mire kell figyelned nyári gumi vásárláskor. 

A tuningolt kerékhez a jó minőségű gumi is hozzátartozik

Alapszabály, hogy alakíthatsz bármit a futóművön, játszhatsz akárhogy a csillogó felnikkel, és válogathatsz a mutatós és profibb gumik között akárhogy, a kereked átmérőjére mindig nagyon kell figyelned!

Miért?

Egy autó tervezése a legnagyobb autógyártók szerint a kerekeknél kezdődik, és ha ez túlzásnak is tűnik, az tény, hogy a kocsi több fontos elemének működése is ettől függ.

A gyártó annak idején kiválasztott egy megfelelő kerékméretet, és ennek hatása van a motor teljesítményére, a fogyasztásra, a gyorsulásra, fékezésre is.

Ha Te ezt utólag megbolygatod, akkor igen komoly változásokat viszel be a rendszerbe: a kilométeróra már nem fog hiteles adatokat mutatni, a tervezett fogyasztástól is eltérő értékeket fogsz tapasztalni, és még sorolhatnám a problémákat.

Két lehetőséged van tehát: vagy teljes mértékű, minden apró részletre kiterjedő átalakításba kezdesz, vagy megmaradsz a gyártó által javasolt kerékméreteknél, és abból hozod ki a legtöbbet. 

Honnan vegyél nyári gumit?

Honnan vegyél nyári gumit?

Mielőtt még mélyebben belemerülnénk a nyári gumi választás kérdéskörébe, először gyorsan tisztázzunk néhány alapvető kérdést.

• A legfontosabb: venned kell nyári gumi – nem akarod a kicsinosított, feltuningolt kocsidat széttörni a forró aszfalton, vagy a nyári zápor közepén, csak azért, hogy megspórolhasd egy garnitúra gumiabroncs árát, igaz?
• Időben cseréled a nyári gumit – nem várod meg, hogy tükörsimára kopjon, és betartva a törvényi előírásokat, 1,6 milliméteres profilmélység alatt már mindenképp újakat veszel.
• Új gumikat vásárolsz – használt guminak soha nem ismerheted az előéletét, ráadásul nem is spórolsz vele annyit hosszú távon, mint azt elsőre gondolnád.
• Minden kerékre ugyanolyan nyári gumit veszel – minden kerék tapadása fontos, nem csak a meghajtott tengelyen lévőké: kanyarodásnál az összes számít például, ráadásul a fogyasztás is kiszámíthatatlanná válik eltérő abroncsok esetén.
• Csakis megbízható forrásból vásárolsz – ha akciós áron keresel nyári gumit, akkor kis kutatással hamar megtalálod a legmegbízhatóbb weboldalakat ebben a témában.

Ha ebben egyetértünk, akkor léphetünk is a következő pontra! 

A felni örök kérdése

Azt tapasztaltam, hogy amikor a kerekekre kerül a sor, a legfontosabb kérdés valahogy mindig az alufelni lesz: nagyon sokan ebben látják az autó optikai tuningjának alfáját és ómegáját – és bizony vannak olyanok, akik az esztétikai igényeket a gyakorlati érvek fölé helyezik.

Főleg a nyári gumik esetében jön ez elő gyakran, hiszen a sós, latyakos téli utaknak nem érdemes kitenni a drágább felniket: ezeket tavasztól őszig szokás megcsillogtatni a napfényben.

Hagyjuk most az ízlés kérdését, hiszen ez önmagában is elég lenne egy weboldalnak.

A nagy kérdés inkább az, hogyan hat a felni kiválasztása a vezetési élményre?

Megbeszéltük már, hogy olyan gumit érdemes venni, ami nem változtatja meg a kerék méreteit – ez eddig tiszta, de ettől még persze nem akadályoz meg téged semmi abban, hogy nagyobb felniket tegyél az autódra. 

Mi történik azonban ilyenkor?

Mi történik azonban ilyenkor?

Gyakorlatilag a gumi oldalfalának magassága lecsökken, ami hatással van az autó irányíthatóságára.

A magasabb oldalfalú gumik sokkal jobbak a göröngyösebb, kátyúsabb utakon (amikből ugye van néhány Magyarországon) – sokkal inkább el tudják nyelni a zökkenőket.

Az alacsonyabb oldalfalú, „peresebb” gumi ezzel szemben merevebb, viszont annyi elmondható mellette, hogy kicsivel jobb a tapadása, és gyorsabban tud reagálni vele az autó a kormányzásra. 

Széles, vagy keskeny gumit vegyek?

Ideje végre rátérni magára a gumiválasztásra is!

A mintázat tekintetében nem akarok külön tanácsokat adni: ha már nyárit veszel a nyárra, akkor minden rendben, hogy ezen belül te sportosabb, V mintásat választasz, vagy sem, az abszolút csak a te ízléseden múlik

A gumi szélessége viszont már más kérdés: erre már nehezebb is válaszd adni, ugyanis mindegy, melyiket választod, az biztos, hogy bizonyos szempontból az ujjadba kell harapni.

Vannak szempontok, amik az egyiknek kedveznek, mások pedig a másiknak, és ennek a fő oka az, hogy te nagy valószínűség szerint nem egyféle terepen fogsz járni a kocsiddal.

Igen, egy versenyautó megteheti, hogy egy típusú útfelületre optimalizált abroncsokat használ, de a te kocsidnak akkor is tapadnia kell az úthoz, ha az autópályáról egy kisváros aszfaltjára tévedsz, vagy ha a 30 fokos kánikula nyári zivatarba csap át. 

A széles gumi előnyei:

Nagyon egyszerű a képlet: minél nagyobb felületen érintkezik a kerék az úttal, annál jobb a tapadása.

A kerék formájából is adódóan egy tenyérnyinél hosszabban nem tudja érinteni a földet egyszerre – szélesebben azonban igen (ésszerű határokon belül persze).

Ráadásul minél nagyobb a gumi felülete, annál jobban oszlik el rajta az autó teljes tömege is.

Magyarul tehát minél szélesebb a gumi, annál jobb az autó tapadása, fékezése, irányíthatósága – főleg száraz úton. 

Meglepő lehet elsőre, pedig igazából teljesen logikus, hogy magas hóban a keskenyebb gumik teljesítenek jobban.

Miért?

Minél több havat kell kiszorítania az útból a keréknek, annál nagyobb erőbefektetésre van ehhez szüksége: értelemszerűen egy keskenyebb gumi kevesebb ellenállásba ütközik, tehát könnyebben és gyorsabban is tud haladni a nagy hóban.

Most viszont nyári gumikról beszélünk, úgyhogy hagyjuk a havat: miben tud többet a szélesebb guminál a keskeny a melegebb hónapokban?

Gondolom te is hallottál már a vízen felúszás esetéről, az aquaplaningről.

Ez a vizes utak réme: a nagy sebességgel haladó autó gumiabroncsainak nincs „ideje” félretolni az útjából az összes vizet, ami szép lassan felgyülemlik a kerék előtt – ha a víz nyomása meghaladja a gumiban lévő nyomásét, akkor végre alá tud kerülni, és az egész autót felemeli az útról, ezzel megszüntetve minden tapadást.

A keskeny gumik nagy előnye, hogy mivel kisebb a felületük, ezért kevesebb vízzel is kell megküzdeniük az utakon, így kisebb a valószínűsége, hogy az imént bemutatott jelenség bekövetkezik. 

Végül is milyen nyári gumit válassz akkor?

Végül is milyen nyári gumit válassz akkor?

Ebben a kérdésben még ökölszabályt is nehéz lenne megfogalmazni: nyári guminak alapvetően a szélesebbet tudnám én személy szerint ajánlani, a száraz úton való előnyös tulajdonságai miatt, viszont vannak olyan szempontok, amik a keskenyebb társai mellett szólnak.

A fő kérdés talán akkor nem is ez, hanem az, hogy hogyan foglalkozol az adott gumival: ha figyelsz a megfelelő guminyomásra, és óvatosan vezetsz a vizes utakon, akkor nem kell félned a vízen felúszástól szélesebb gumi használata mellett sem.

Vásárláskor azt vedd figyelembe, hogy a gyártó milyen előírásokat ad a méreteket illetően, és hogy milyen a te személyes vezetési stílusod.

Ja, és érdemes figyelned a különböző akciós nyári gumi árakat! 

e85tuning.hu